Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

N E A

    Home Up ΝΕΑ  Μ.Ρ. ΝΕΑ της ΠΟΛΗΣ Μεϊχανέδες

 


Συνάντηση Εγκεμέν Μπαγίς με

προέδρους κοινοτήτων Βοσπόρου

Με προέδρους κοινοτήτων του Βοσπόρου συναντήθηκε ο υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς στις 2 Αυγούστου στο Μεσοχώρι που επισκέφθηκε με αφορμή τα εγκαίνια γραφείου επικοινωνίας για το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μπαγίς από τους Προέδρους των ομογενειακών κοινοτήτων ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα.

 

ΑΠΟΨΗ : Η Τουρκία ενδυναμώνεται
Tου Γιώργου Κωνσταντινίδη

Μέσα στην περιδίνηση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, αλλά στη γενικότερη αβεβαιότητα που παρατηρείται στη διεθνή οικονομία λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους που απειλεί κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η αξιοσημείωτη, σε χαλεπούς καιρούς, οικονομική ενδυνάμωση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία ήδη συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ομάδα του G20). Συγκεκριμένα, αποτελεί τη 16η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
 ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα έκδοση:
«Συσσώρευση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά»


 ΤΟ KEIMENO
 

 

 

ΑΓΡΥΠΝΙΑ  ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ,
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ, ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.

EΟΡΤΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Π.
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
9 - 11 - 2008

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε ἐν τῷ πανηγυρίσαντι Ἱερῷ Ναῷ Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν τῆς Κοινότητος Μεγάλου Ρεύματος κατά τήν τελεσθεῖσαν ἐν αὐτῷ Θείαν Λειτουργίαν, τήν Κυριακήν, 9ην Νοεμβρίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κύριλλος καί Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, ὁ Ἐντιμ. κ. Νικόλαος Σαπουντζῆς, Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί ἱκανός ἀριθμός πιστῶν ἐντεῦθεν καί ἐξ Ἑλλάδος.
Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἀνέγνωσε τό εἰθισμένον Τρισάγιον πρό τοῦ ἐν τῷ αὐλογύρῳ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τάφου τῶν ἀοιδίμων Οἰκουμενικῶν Πατριαρχῶν Σωφρονίου Β’, Γαβριήλ Δ’, Κωνσταντίου Β’ καί Γρηγορίου Στ’.
Κατά τήν ἐπακολουθήσασαν δεξίωσιν ἐν τῇ Κοινοτικῇ  αἰθούσῃ ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, Πρόεδρος τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, ἡ Εὐγεν. κ. Ἀγγελική Ἀμπατζή, Πρόεδρος τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος Κυριῶν αὐτῆς, ὁ Ἐντιμ. κ. Μηνᾶς Τσιτσάκος, Πρόεδρος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Μεγαρευμιωτῶν «Ὁ Ταξιάρχης», ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν – μελῶν αὐτοῦ,  ὁ Ἐντιμ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Πρόεδρος τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος Παναγίας Νεοχωρίου, καί ὁ Πατριάρχης, ἐνῶ οἱ μαθηταί τῆς Κοινοτικῆς Σχολῆς ἀπήγγειλαν ποιήματα.

 ******

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Π.
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
26 - 10 - 2008
photo: Πλάτων Αναστασιάδης

… αὐθημερόν τό ἑσπέρας, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ἐν τῇ Κοινοτικῇ Αἰθούσῃ Μεγάλου Ρεύματος δοθεῖσαν ὑπό τῆς Δημοτικῆς Χορῳδίας Καλύμνου συναυλίαν ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς, καθ’ ἥν παρουσιάσθη τό μελοποιηθέν ἔργον τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου
«Ἡ Ὠδή εἰς τόν Ὅσιον Σάββαν τόν ἐν Καλύμνῳ»,
ὁμιλήσας καταλλήλως.

 ******

Χριστούγεννα στη Χάλκη
ΧΑΛΚΗ
Αποστολή του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ

Πρωί Χριστουγέννων και έχει αρχίσει η λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Όλοι οι μαθητές είναι στα στασίδια τους. Μόλις έχω μπει στην εκκλησία και βλέπω στο κάθισμά του τον επιμελητή μας Γιώργο Μουχάλη, τον Σχολάρχη μας μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο στο θρόνο, τον πατέρα Βαρθολομαίο και τον πατέρα Ιάκωβο στο Ιερό Βήμα και τους Κώστα Χατζηκωνσταντή, Γιάννη Χατζούδη πλαισιωμένους και με άλλους μαθητές στα αναλόγια να ψάλλουν το «Χριστός γεννάται».
Κατανυκτική η ατμόσφαιρα, το θυμίαμα ευωδιάζει και οι ψαλμοί δίνουν το αίσθημα της συμμετοχής του ανθρώπου στο θείο θαύμα που έχει τελεστεί στη φάτνη της Βηθλεέμ. Αυτή τη συμβολική φάτνη που είχαμε προετοιμάσει όλοι μαζί οι μαθητές την παραμονή στην αίθουσα τελετών της Σχολής και γύρω από αυτήν είχαμε ψάλει τροπάρια των Χριστουγέννων μπροστά στους καθηγητές και στο Σχολάρχη μας.
Η λειτουργία συνεχίζεται και οι χοροί ψάλλουν το «Μυστήριον ξένον», ενώ όλοι μας περιμένουμε τη στιγμή που θα προσέλθουμε να κοινωνήσουμε. Στη θέση του Κοινωνικού διαβάστηκε η Θεία Μετάληψη και τη στιγμή που ο Σχολάρχης μας ψάλλει «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε» όλοι κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων. Έχει τελειώσει η χριστουγεννιάτικη λειτουργία και κατευθυνόμαστε στους κοιτώνες μας, αφού προηγουμένως έχουμε ανταλλάξει «χρόνια πολλά» μεταξύ μας όλοι οι μαθητές της Σχολής.
Καθώς προχωρώ στους διαδρόμους της Σχολής, κάποια στιγμή ακούω δίπλα μου τη φωνή του ηγούμενου, μητροπολίτη Μοσχονησίων Απόστολου, που με επαναφέρει στην πραγματικότητα, να με ρωτά «Τι αναπολείς;».

Θυμάμαι την απάντηση που του έδωσα: «Αναπολώ τα Χριστούγεννα που κάναμε το 1969, αλλά ζω το σήμερα που είναι 2003».

Οκτώ άτομα... Μόλις 8 άτομα συμμετείχαμε στη φετινή λειτουργία των Χριστουγέννων στη Σχολή μας και οι 5 ήταν μέλη της οικογένειάς μου, ενώ τα άλλα 3 ήταν γηγενείς Ρωμιοί κάτοικοι της Χάλκης. Η ατμόσφαιρα το ίδιο κατανυκτική, χωρίς όμως τον Σχολάρχη μας και τον επιμελητή μας που σήμερα βρίσκονται μαζί με όλους εκείνους που συνετέλεσαν να ιδρυθεί η Σχολή. Στο ιερό βήμα λειτούργησε ο ηγούμενος μαζί με έναν ιερέα, ενώ στο αναλόγιο μόνος βρισκόμουν εγώ, στη θέση των δεκάδων μαθητών που κάποτε έψαλλαν.
Στο τέλος, κοινωνήσαμε και αφού πήραμε το αντίδωρο και αλληλοευχηθήκαμε ο ένας τον άλλο, πήγαμε όλοι μαζί στο γραφείο του Μητροπολίτη
Μοσχονησίων για να πιούμε το καθιερωμένο τσάι. Όταν στις 12.30 καθήσαμε στην τράπεζα για να φάμε, συνειδητοποιήσαμε ότι ήμαστε μόλις 11 άτομα σε αντίθεση με το 1969, που καθηγητές και μαθητές ξεπερνούσαμε τους 90. Ακολουθήσαμε πιστά το καθιερωμένο τυπικό της Σχολής μας. Ψάλλαμε το τροπάριο των Χριστουγέννων και καθήσαμε για να φάμε την πατροπαράδοτη σούπα και την «όρνιθα» με πατάτες που είχε ετοιμάσει ο Γιώργος, που είναι μάγειρας της Σχολής από το 1964. Ήταν όλα τόσο όμορφα, με τόση συναισθηματική φόρτιση που κάποιες στιγμές ή δεν μιλούσαμε ή συνομιλώντας με τον ηγούμενο θυμόμαστε τα μαθητικά μας χρόνια και τις στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί στη Σχολή. Θυμηθήκαμε τον Γιώργο Λαιμόπουλο, τον Λευτέρη Κερσένογλου, τον Βλάση Φάτσιο, τον Γιάννη Τσόρμαν, τον Δημήτριο Κομματά, τον Δημήτριο Καρά, τον Ειρηναίο Ιωαννίδη, τον Βασίλη Μυρτήρ, τον Πρόδρομο Πουσκιούλογλου, τον Βασίλη Καράμποντοζ, τον Μηνά Χριστίδη, τον Νίκο Χαρισιάδη και τόσους άλλους που σήμερα είναι αρχιερείς, επιστήμονες, επιχειρηματίες στην Πόλη, στην Ελλάδα και στα πέρατα της Οικουμένης.
Ήταν Χριστούγεννα του 2003. Όμορφα και απλά. Γεμάτα αναμνήσεις και συναισθήματα, αλλά και ευχές για ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα. Όλοι μας αναμένουμε ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και όχι μόνο θα εναρμονιστεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά θα συναισθανθεί την ανάγκη του εκδημοκρατισμού και θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής, που αντιδημοκρατικά και κατά παράβαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης, συνεχίζει να απαγορεύει τη λειτουργία της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2003
 

Αγιασμός στη Σμύρνη
 Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

 Το εκκλησίασμα ήταν οι λιγοστοί Ρωμιοί της Σμύρνης, οι ελάχιστοι που έμειναν μετά την Καταστροφή του 1922 και οι ομογενείς εργαζόμενοι στη μικρασιατική μεγαλούπολη, στο εκεί ελληνικό προξενείο και στις διακρατικές υπηρεσίες. Μαζί τους και λιγοστοί προσκυνητές της ιωνικής γης από τη Λέσβο.

Κι όμως. Στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής κι ύστερα στην προβλήτα της Σκάλας των Βουρλών του Γιώργου Σεφέρη θα έλεγε κανείς ότι ο φετινός εορτασμός των Φώτων ήταν μεγαλοπρεπής.
Στο ναΰδριο της Αγίας Φωτεινής, ένα προτεσταντικό παρεκκλήσι που παραχωρήθηκε στην ολιγάριθμη ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της Σμύρνης μετά το κάψιμο και την Καταστροφή το 1922 όλων των ναών, πραγματοποιήθηκε η θεία λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη π. Κύριλλου Συκή, απεσταλμένου
του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων, στην περιοχή της Σκάλας Βουρλών, απέναντι από τις αρχαίες Κλαζομενές. Και ήταν η πρώτη φορά που «αγιάστηκαν» τα νερά της περιοχής μετά το 1922. «Αποτελεί ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Σμύρνη, για πρώτη φορά μετά την Καταστροφή του 1922, συνέχεια στο άνοιγμα χριστιανικών εκκλησιών που ξεκίνησε και προώθησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης» είπε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος.
Και κατέληξε με την ευχή «κάποια μέρα οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να καλυτερέψουν τόσο πολύ που ο αγιασμός των υδάτων να πραγματοποιηθεί και μέσα στο πολυθρύλητο λιμάνι της Σμύρνης».
Ακολούθησε αγιασμός στα γραφεία του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης παρόντων των υπηρετούντων εκεί υπαλλήλων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2004

      

Κάντε Click σε κάθε Φωτογραφία για  ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ.

 

O Σεβασμιώτατος Μητρ. Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.

Οι ακούραστοι Επίτροποι της Κοινότητος Μ.Ρ. κύριοι Ιορδ. Ισαμπάλογλου και Γεωργ. Κάλφογλου.

Άξιος διάδοχος των Αλεξάνδρου Καρακάση και Νικολάου Σαμοπούλου συνεχίζει το "Μετά φόβου Θεού, Πίστεως και Αγάπης προσέλθετε"  πολλές φορές ένω είναι στο Ναό ΜΟΝΟΣ του

Ο κ. Γ. Μαραμενίδης. Πρωτοψάλτης του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Δ΄ Χαιρετισμοί

23.3.2001

Ι.Ν. Παμμ. Ταξιαρχών

Ω πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα τον πάντων Αγίων αγιώτατον Λόγον...από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας τους εν Μεγάλω Ρεύματι, προσκυνούντες την Αχραντον Εικόνα σου...

Μαθητής των προκατόχων του αειμνήστων κανδηλαναπτών μπάρμπα Δήμου και μπάρμπα Νίκου συνέχίζει αυτή την Τέχνη που μόνο εκεί στην Βασιλεύουσα ήξευραν, κατά το ΤΥΠΙΚΟΝ.

Ο Μητροπολίτης μας Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος. Ο Ταξιάρχης συνεχίζει να έχει Αρχιερέα ένα προικισμένο και Άξιο ιεράρχη. Πολλά τα έτη σου ΔΕΣΠΟΤΑ.

Αστράφτει και λάμπει η εκκλησία του ΧΡΙΣΤΟΥ...όσο ΠΟΤΕ άλλοτε...

Η Ρωμιά Δασκάλα κ. Αμαλία Μαρούλη και ο σύζυγος της Νικόλαος μας υποδέχθηκαν με όλη την αγάπη τους..Τους ευχαριστούμε..

Δ΄ Χαιρετισμοί στον Ι.Ν. των Παμμ. Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος.

Aν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία γιά το Μ.Ρεύμα  παρακαλώ να την κάνετε email στην διέύθυνση megarevmiotis@yahoo.com

Διακρίνονται ο Γ. Φακής, ο Π. Ρακτιβάν, ο Γ. Κάλφογλου, η Μαρίκα Καρτάλη, η Γεύσω και ο Λάκης. Οι ογδόντα και πλέον προσκυνητές από τα Κ.Α.Ε. με αρχηγό τον Δημήτρη Ρακτιβάν, απόλαυσαν το πλούσιο Δείπνο που τους προσέφερε η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος...Μεγαρευμιώτικη φιλοξενία από τους κ. Ιορδάνη Ισαμπάλογλου και Γεώργιο Κάλφογλου. Διακρίνονται η δασκάλα μας κ. Αμ. Μαρούλη με τον σύζυγο της Νικόλαο και τον σε όλους μας γνωστό ΠΟΛΙΕΠΙΤΡΟΠΟ Ριρίκο.
150 και πλέον άτομα από Ελλάδα και την Πόλη παρακάθησαν στον Δείπνο..23.3.2001

23.3.2001

 

Πόσες ώρες το χρόνο ζουν τέτοιες στιγμές οι συγχωριανοί μας ; Όποιος επισκέπτεται την Πόλη ας τους επισκεφθεί για λίγα λεπτα...Η χαρά τους σίγουρα θα κρατήσει μέρες...
Η ευτυχία να δουν Ρωμηούς αδελφούς τους φαίνεται ολοφάνερα στο πρόσωπο τους... ΔΕΞΙΩΣΙΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Μ.Ρ.

Μετά την διπλή απώλεια συζύγου και εγγονής ο αγαπητός BEDRIS έχασε και το CARAVAN του..Θυμηθείτε  το YASAK .... που περιέργως ίσχυε μόνο για τους Ρωμηούς, Αρμένιους και Εβραίους...
O κ. Ιωάννης Τσεβικτζάν και η κ. Μαρίκα Καρτάλη Το πιο γλεντζέδικο τραπέζι της βραδιάς.. Η κ. Σμαρώ μαζί με τις άλλες κυρίες κατέπληξαν με την φιλοξενία τους τους εκδρομείς-προσκυνητές των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. Ανταυτού εισέπραξαν την υπόσχεση να τους ξαναδούν στον Ταξιάρχη πολύ σύντομα...

 

Ο Μπάρμπα Δημητρός. Πριν λίγο καιρό έχασε την αγαπητή σύντροφο του..

ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΡΘΕΤΕ ...

ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΩ

Δημητρός

Αυτά τα λόγια του μπάρμπα Δημητρού θα μείνουν στη μνήμη μου μέχρι να πεθάνω. Κράτα καλά, ο Ταξιάρχης θα μας φέρει πάλι κοντά σου...Νa είσαι ευλογημένος και συ και όλοι όσοι είστε ΕΚΕΙ.......
    

 

Home ] ΝΕΑ  Μ.Ρ. ] ΝΕΑ της ΠΟΛΗΣ ] Μεϊχανέδες ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021