Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

Άρθρο Θ. Μπουγιάνα

    Home Up

AGDAT KOSKU HUSETIN PASA yalisi

ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ

 Καθώς ανατρέχω νοερά στα σχολικά μου έτη στο Μέγα Ρεύμα, κάθε περίοδος του έτους, ή ακόμη και κάθε μήνας, μου φέρει ειδικές αναμνήσεις. Η ζωή μας στο σχολείο και στο χωριό δεν ήταν μονότονη. Κάθε μήνας έφερνε μία διαφορετική ατμόσφαιρα, και το σκηνικό άλλαζε.

   "Το φθινόπωρον φθίνουσιν αι οπώραι, και γίνεται έναρξις των μαθημάτων." Τον Σεπτέμβριο αρχίζαμε το νέο σχολικό έτος, με  τον  πρωινό  χαιρετισμό  της  σημαίας στον κήπο του σχολείου, προβιβασμένοι κατά μία τάξη, με την ευθύνη και αγωνία δυσκολότερων μαθημάτων και καθηκόντων. Και διαβαίναμε την είσοδο του σχολείου με την μαρμάρινη πλάκα που έγραφε   ΑΣΤΙΚΗ     ΣΧΟΛΗ     ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ -1902. Εννοείται ότι προηγείτο το κερί στον Ταξιάρχη, δια το καλό του σχολικού έτους.

    Ο Οκτώβριος "Αη Δημήτρης μήνας" ήρχετο με τις πρώτες ψυχρές, τα πρωτοβρόχια, και την αξέχαστη νεφελώδη φθινοπωρινή  γκρίζα  χροιά  του  Βοσπόρου. Κυριακάτικη  Θεία  Λειτουργία  επί  τη ενάρξει των μαθημάτων και της λειτουργίας του συσσιτίου, που το φρόντιζαν οι φιλότιμες κυρίες της Φιλοπτώχου, με επί κεφαλής την Ιφιγένεια Κωνσταντινίδου. Ακολουθούσε  τελετή  στην  Αίθουσα,  με απονομή     αργυρών    αναμνηστικών σταυρών στους πρωτοετείς μαθητάς του σχολείου,  εκ  μέρους  του  Μορφωτικού Συλλόγου,  δια χειρός και ευλογίας του Σκοπέλου Αλεξάνδρου.

           FAIK BEY kosku

     Ο Νοέμβριος  ήταν ο  μήνας  των Ταξιαρχών, με ειδική βαρύτητα δια το χωριό. Τα παιδιά του σχολείου, μαζί με τις δασκάλισσες, στον σωλέα του Ταξιάρχου, δια  να  υποδεχθούν  τον  "παππού",  τον υψιτενή   Πατριάρχη    Αθηναγόρα,    να συνεκκλησιασθούν  και  να  λάβουν  την ευλογία του. Ακολουθούσε υποδοχή στην Αίθουσα. Εκφωνήσεις λόγων, Πατριαρχική  ομιλία,  απαγγελίες  ποιημάτων  από παιδιά ενώπιον  του  Πατριάρχη.  Κεράσματα,  Πρόξενοι,   καθηγητές,   επίσημοι, μεγαλεία, δόξα... Από  τους     χωριανούς διέκρινε κανείς  τον καθηγητή Βασίλειο Σταυρίδη, τον ιδρυτή του σχολείου Γεώργιο Ζαβράκη, κ.α.

   Ο Δεκέμβριος ήρχετο με την ατμόσφαιρα των εορτών, ειδικά χαρμόσυνων για τα παιδιά. Οι μαθητές της έκτης τάξης στολίζαμε φάτνη και δένδρο του σχολείου, με πολύχρωμες λαμπρές φούσκες που  αγοράζαμε  από  τον  Μανωλάκη. Αρκετά παιδιά σχημάτιζαν κλιμάκια καλλάνδων, επιπρόσθετα προς τα δύο άλλα κλιμάκια - των νέων του Συλλόγου, και των  γραφικών  παραδοσιακών  τουλουμπατζήδων. Σχολικές διακοπές των εορτών, και στο σπίτι το στολισμένο δένδρο, και τα επίκαιρα ξηρά φρούτα: Γλυκοσούτζουκο, τζίτζυφα, ξινό πεστίλι, φιστίκια, καρύδια, αλμυρά αμύγδαλα, ξηρά μούρα, ξηρά  σύκα,  βερίκοκα  και  δαμάσκηνα (αμάσια)...

    Ο Ιανουάριος, μήνας της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, είχε την τελετή κοπής της πίττας στην Αίθουσα, με την ζεστασιά  των  σχετικών  προετοιμασιών. Και πάλι τα παιδιά καλλάνδιζαν, τραγουδούσαν, απήγγελλαν ποιήματα, και πρωτοστατούσαν  στα  εόρτια παιδικά  σκετς που σκηνοθετούσε με ζήλο και ιδρώτα o Φλωρινιώτης  δάσκαλος  του  σχολείου Λάζαρος Μέλλιος. Εν τέλει ο Αη Βασίλης με το σακί και τα δώρα στα μικρά της πρώτης τάξεως, η καλλίφωνη ψαλμωδία του Νικολάου Ιωσηφίδη, και ή ευλογία της πίττας από τον Προικονήσου Φιλόθεο.

   

   Ο χιονιστής Φεβρουάριος έντυνε τον κήπο  του σχολείου στα άσπρα. Χαρές και χιονοπόλεμος όταν σχολνούσαμε το απόγευμα στις τρεις.

   Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας της Απόκρεω. Σάββατο απόγευμα συνήθως η Αποκριάτικη γιορτή στο σχολείο. Με ζήλο και καμάρι οι μητέρες ετοίμαζαν τις στολές των παιδιών.  Ενθυμούμαι  την  γιορτή  του 1963: Ο μαχαραγιάς, ο Ινδιάνος, ο καουμπόη, το ναυτάκι, ο παλιάτσος, η γριά, o Αρλεκίνος,   ο   Αράπης,   ο   Γερμανός βαρόνος...  Παλαιότερα,  παιδιά  συμμετείχαν στην κάθοδο των μασκαρεμένων, η  οποία  άρχιζε   από  το  σπίτι  του Μαυρικίου Ρακτιβάν. Επίσης, όσα παιδιά ήθελαν,  λάμβαναν μέρος  σε  εκδηλώσεις που διωργάνωνε ο Σύλλογος συνήθως τον μήνα αυτό (αγωνίσματα πινγκ πονγκ, διαγωνισμούς γνώσεων και εκθέσεως ιδεών κ. τ. λ. ).

    Ο Απρίλιος είχε Πασχαλινά βιώματα για τα παιδιά του  σχολείου.  Άλλο στο στεφάνι της Μ. Πέμπτης, άλλο στο ξεφτέρι, άλλο στο αναλόγιο, άλλο στα εγκώμια, άλλο   ιερόπαις   στην   περιφορά   του Επιταφίου. Και εν τέλει, τα Πασχαλινά πιστόλια με τις τάπες.

    Με σχολικά τραγούδια Πρωτομαγιάς ήρχετο φωτεινός και υπόθερμος ο Μάιος, που ενίοτε περιελάμβανε σχολικό περίπατο στο βουνό, στον λόφο Χαλίμ Πασά με την πράσινη βλάστηση, τις παπαρούνες και τα έγχρωμα αγριολούλουδα της εποχής. Στο  τέλος  του  μήνα  έληγε  η σχολική περίοδος. Έληγε (και μάλιστα με εξετάσεις) και η περίοδος μαθημάτων Αγγλικής που διοργάνωνε ο Σύλλογος για τα παιδιά και τους νέους, όπου δίδασκαν οι τότε φοιτητές της Ροβερτείου Μηνάς Τσιτσάκος και Γεώργιος Καπουσούζογλου, και αργότερα η Βιβή Σαρίκου.

SALE KASIR YILDIZ  SOFA KOSKU  SADULLAH PASA KOSKU

    Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας των εξετάσεων αποφοίτησης για τα παιδιά της έκτης τάξης, με την σχετική αγωνία, γιατί γίνονταν και προφορικά, ενώπιον ξένων εξεταστών. Σε λίγο, η καθιερωμένη ετήσια σχολική εκδρομή, συνήθως στο καταπράσινο εξοχικό Sultansuyu, με το καλό νερό πηγής, ή και αλλού. Ψυχή της διοργανώσεως η διευθύντρια Κίτσα Χατζοπούλου, και αργότερα ο Χαράλαμπος Ρομπόπουλος. Τρία-τέσσερα λεωφορεία γέμιζαν και ξεκινούσαν νωρίς τo πρωί έμπροσθεν του σχολείου, και επέστρεφαν το βράδυ. Ακολουθούσαν και γονείς, με τα φαγητά σε πλαστικά δοχεία. Το μεσημέρι έστρωναν στην εξοχή τα ξύλινα τραπεζάκια κάτω από την δροσιά των πλάτανων και των καρυδιών, ενώ σε λίγο  κατέφθαναν  με  αυτοκίνητο  και  o Πρόεδρος  Κωνσταντίνος  Παϊδας  με  τον πατέρα   Αλέξανδρο. Ο   δε  Ισίδωρος (Ντόντος) Ρωσσέττι διασκέδαζε τον κόσμο με το ακορδεόν.

   Οι εκδρομές αυτές ήταν ίσως η μόνη ευκαιρία   που  ο  βλοσυρός  κυρ  Ευθύμης Ιορδανίδης χαλάρωνε και ευθυμούσε. Τρόμος των  μαθητών,  δάσκαλος  των  Μαθηματικών (και αργότερα και των Ελληνικών), υπηρέτησε το σχολείο μας επί πολλά έτη τις περιόδους 1932-1940 και 1960-1978),  αναστήσας γενεές μαθητών. Παλαιός χωριανός μας και μαθητής του τον ενθυμείτε το  1935, νεότατο τότε δάσκαλο και της Γυμναστικής, που με τον νεανικό του ζήλο και την περισσή αυστηρότητα του έβγαλε τα παιδιά για γυμναστική στον κήπο Δεκέμβριο μήνα με τις φανέλες!

    Οι παλαιότεροι θυμούνται τον Ιούνιο να μοσχομυρίζουν  εποχιακά  στο  μεν χωριό oι φράουλες, στο δε Βεβέκι οι φλαμουριές.

    Ιούλιος  και Αύγουστος: Δυο  μήνες θερινών σχολικών παύσεων και μαθητικής ξενοιασιάς.  Και  τρία  πανηγύρια:  Αγίας Κυριακής,  Προφήτου  Ηλιού,  και  Αγίας Παρασκευής. Τα βραδάκια, ο θερινός κινηματογράφος του Μιμίκου. Κατά τα άλλα, αναψυχή,  παιγνίδια  στα στενά του  χωριού, κολύμπι,  παγωτό από το γαλακτοπωλείο του Τρύφωνος το ζαχαροπλαστείο του Αλεξάνδρου  Τζόνκερ,  καθημερινός   περίπατος χωριού-Βεβεκίου,  με  τις  θερινές  αύρες του Βοσπόρου...

   Και ο κύκλος έκλεινε με την επάνοδο του δροσερού  Σεπτέμβρη,  όπου  οι  σχολικές τσάντες  και  τα  τετράδια  επανεμφανίζονταν στον χαρτοπώλη Τζεβάτ, ο δε καφεψός Ασαντούρ δεν προλάμβανε γραφική ύλη, στο γωνιακό κατάστημα του με τις παραδοσιακές προθήκες.

   Επί 6 σχολικά έτη, αυτές oι επαναλαμβανόμενες εικόνες έγιναν αναπόσπαστα τμήματα του είναι μας, όπως είναι και κάθε δρόμος και κάθε πέτρα του χωριού μας, κάθε απείκασμα, από τα ιδρωμένα μάρμαρα του Προφήτη Ηλία μέχρι  το  ρέμα  κάτω,  και  από  τα αρχοντικά κεντητά στόρια του ίσιου δρόμου μέχρι τις τελετές και τα θέατρα της Αίθουσας. Εκεί, στο ιστορικό Μέγα Ρεύμα, με τις καμπάνες του Ταξιάρχη, με τα βραδινά LUX των λουφαριών και τις πρωινές σειρήνες των βαποριών, λικνίζονται  και  νανουρίζονται  μνήμες  και αναμνήσεις των χωριανών μας, και το όραμα προς το επανιδείν....

Οκτώβριος 2001

  Θεόδωρος Μπουγιάνα
Καθηγητής
 
Το άρθρον αυτό του κ. καθηγητού περιλαμβάνεται στο νέο ημερολόγιο της Αδελφότητος Μεγάλου Ρεύματος "ο Ταξιάρχης" .  

 

horizontal rule

       
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
 
Σχολείο μεγάλε φίλε της ζωής μου
σ’ αγαπώ από τα βάθη της ψυχής μου.
Με έμαθες τα πιό ωραία πράγματα
και να διαβάζω καθαρά τα γράμματα.
Ανάγνωση, ορθογραφία, γραμματική
πάνε να τα μάθεις όλα εκεί.
Χωρίς εσένα τίποτα δεν μπορώ να κάνω.
Αδιάβαστος, κουτός στον κόσμο τι να κάνω;
Με σένα παίρνω ζωή και χρώμα,
ευλογημένο να ΄ναι του σχολειού το χώμα.
Οι δάσκαλοι με δίδαξαν το πως να μελετήσω
το νου μου, το κεφάλι μου σπουδές να το γεμίσω.
Να ΄ναι ευλογημένη αυτή η κυψέλη,
κάθε άνθρωπο να τον μορφώσει θέλει.
Θα μ’ ανεβάσεις στων σπουδών το τέρμα
αγαπημένο μου σχολειό στ’ αγαπητό μου Μέγα Ρεύμα.
 
 Μέγα Ρεύμα, 1968

horizontal rule

Φωτογραφικό υλικό με τα Αρχοντικά της Πόλης και τα ΣΠΙΤΙΑ του ΓΙΑΛΟΥ - Πηγή ΙΝΤΕΡΝΕΤ

 

 

Home ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021